Proč jídlo do zásoby?
Většina z nás se chce určitě stravovat nejen zdravě, ale rádi bychom věděli, co obsahuje jídlo, které konzumujeme. Příjemné je také při vaření ušetřit čas, který pak můžeme věnovat jiným aktivitám. To vše nám bude umožněno, pokud si připravíme domácí jídlo do zásoby.
Hlavní výhodou je, že máme jistotu, z jakých surovin jsme si sami jídlo doma připravili.
Začít můžete třeba se zpracováním masa. Můžete si připravit domácí konzervy se zavařeným masem, navařit si do foroty vývary nebo si vyrobit domácí paštiku.
Nemusíte, ale zůstat jen u zpracování masa. Vyrobit si můžete i domácí jogurty, sýry nebo máslo. Výroba některých domácích potravin, třeba zrovna másla, je pro opravdové nadšence. Ale výrobu domácích jogurtů, zvládne za pomoci jogurtovače každý. Vy si tak můžete do zásoby připravit domácí jogurty podle své chuti. Nejen, že ušetříte nějakou korunu, ale také čas, který byste strávili nakupováním. Ani výroba domácího sýra není nezvládnutelná.
Jestli se chcete předzásobit na zimu, uvařte v létě ze sezónního ovoce marmelády. Ty se dají vyrobit prakticky ze všech druhů ovoce a jistě oceníte, až si v zimě namažete chléb s domácí marmeládou. Stejně tak, si můžete uvařit domácí šťávu. Určitě budete mít alespoň jistotu, že jste ji vyrobili bez barviv a ze skutečného ovoce. Zavařujte kompoty. Vděčni budete i za zmraženou zeleninu, která vám ušetří při vaření také trochu času.
Máte-li přebytek paprik a rajčat, zavařte si do sklenic lečo. Budete připraveni na přípravu rychlého jídla. Stejně můžete využít zavařené houby. Smaženici, jako z čerstvých hub, budete mít připravenou během chvilky. Jako chuťovku můžete pro změnu využít houby zavařené na kyselo.
Máte rádi kečup? I ten si jednoduše připravíte doma. Budete-li věnovat přípravě jídla do zásoby trochu času, budete odměněni kvalitními domácími výrobky.